Pilates
Pilates metodunun temeli akıl ve vücut birlikteliğinden gelir. Eski Yunan felsefesi ve fiziksel aktivite yaklaşımından köken alır. Başlangıçta ‘kontrol bilimi’ olarak adlandırılmış, sonraki dönemlerde akıl, vücut ve gücün koordinasyonunun birbirini tamamlaması olarak ifade edilmiştir.
Kapsamlı olarak; kuvvetlendirme ve germe egzersizlerini uygulayıp, güçlü ve esnek bir vücut oluşturulmasında, aklın gücüyle de vücut üzerindeki kontrolün sağlanmasında etkilidir.
Altı prensip üzerine kurulmuştur; merkezleme, konsantrasyon, kontrol, kesinlik, nefes ve akıcılıktır.
Pilates metodunun kullanım biçimleri ve uygulanması sırasında ortaya çıkan etkiler nedeniyle metod 3 temel form içinde sınıflanır.
1. Klasik ya da Geleneksel Pilates ( mat pilates ) ;
Joseph Pilates’in orjinal 40 yüksek yüklenmeli mat egzersizlerinden oluşur.
2. Geliştirilmiş ya da Uyarlanmış Pilates ( aletli pilates) ;
Hem yüksek hem de düşük yüklenmeli egzersizleri birleştirir, fitness tabanlıdır, araç-gereç ihtiva eder. Stott Pilates gibi Uyarlanmış Pilates programları, sağlık uzmanları için antrenman programları tabanlı rehabilitasyonları birleştirir.
3. Klinik Pilates ( özel rahatsızlıklar için pilates);
Pilates method yaklaşımına dayanan spinal stabilite araştırmalarını birleştirir. 1990 yılında Avusturalyalı fizyoterapist ve eski balet Craig Phillips tarafından kurulmuştur. Klinik Pilates, sakatlıklardan korunma ve rehabilitasyon amacıyla tasarlanmıştır.
Önemli Not; Dünya Sağlık Örgütü’nün “Fiziksel Aktivite Raporu”na göre, hareketsizlik dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada yer almaktadır. Her yıl hareketsizlik nedeniyle dünyada ortalama 3,2 milyon kişi hayatını kaybetmektedir. Dünya genelinde erkeklerin %28’i, kadınların ise %34’ü fiziksel olarak aktif yaşam tarzı sürdürmüyor ve hareketsiz kişilerin kolon ve meme kanserine yakalanma riski yüzde 21-25, diyabet riski yüzde 27, kalp hastalığı riski yüzde 30 oranında artmaktadır (WEB_1). (Biçer vd 2005). (Cruz-Ferreira vd 2011).